Vet oud! Gouden Eeuw

De reeks boeken Vet Oud! van Richard Zuiderveld en Aant-Jelle Soepboer, is een succes! Eerder verschenen de delen ‘Vet oud!’, ‘Vet oud! Europa’, ‘Vet oud! Legendarisch’ en ‘Vet oud! Tweede wereldoorlog’ en sinds januari 2018 is ook het vijfde deel ‘Vet oud! Gouden Eeuw’ verschenen. Van Karakter Uitgevers mocht ik dit recente deel ontvangen, daar ben ik als moeder én als leerkracht basisonderwijs natuurlijk erg blij mee! Dank!

De voorkant van het boek laat sprekende afbeeldingen zien ten tijde van de 17e eeuw in Nederland.

“Ons land wordt geboren op 15 mei 1648. Het is een bijzondere geboorte, want ze gaat gepaard met geweld, passie, liefde en haat. We noemen de jaren rond het ontstaan van Nederland de tijd van de Tachtigjarige Oorlog en de Gouden Eeuw.” (p.5)

In het boek ‘Vet oud! Gouden Eeuw’ worden we als lezer teruggevoerd naar de 17e eeuw. In 15 spannende, interessante en boeiende verhalen, leren we meer over de tijd van toen. We lezen over de beeldenstorm, de tachtigjarige oorlog, de VOC, de WIC, de Nederlandse opstand en we lezen een stoer verhaal over zeerovers, piraten en kapers.

Interessante wist je datjes, gave portretfoto’s en aanvullende informatie

Naast de 15 verhalen leren we meer, want er staan vele ‘wist je datjes…’ tussen de verhalen door. Ook komen we een groot aantal foto’s en portretten tegen van belangrijke personen en gebeurtenissen uit de 17e eeuw. De tekeningen zijn, naast de verhalen, ook de moeite waard om te bespreken.

De boeken van ‘Vet oud!’ zijn geschikt voor kinderen vanaf groep 7 tot halverwege de middelbare school. Een leeftijdsindicatie geeft aan van 11 jaar tot 16 jaar. Het zijn leuke boeken om de kinderen zelf te laten lezen, maar net zo geschikt om voor te lezen. Het voorlezen kan natuurlijk prima door de leerkracht, verwerkt in de geschiedenislessen

Het boek ‘Vet oud! Gouden Eeuw’ kan ik aanbevelen om in je boekenkast te hebben, zowel als kind, als ouder en/of als leerkracht. Het geeft een mooie aanvulling en een perfecte balans tussen plezierig lezen en leren.

Beoordeling 5/5 sterren