Tot As – Lisa Bjurwald

Lisa  Bjurwald (1978) is een Zweedse journalist en schrijver. Ze is een expert op het gebied van xenofobie (vreemdelingenangst/vreemdelingenhaat) en rechts-extremisme. Haar boeken zijn in verschillende landen vertaald. Samen met haar collega-auteur Stieg Larsson werkte zij bij het prestigieuze tijdschrift ‘Svartvitt med Expo’. Tot As is haar eerste thriller in de Rebecka Born-serie (het tweede deel verschijnt deze maand in Zweden). Van Karakter Uitgevers mocht ik dit prachtige exemplaar lezen en recenseren.

Agente en hoofdpersoon Rebecka Born heeft eindelijk de kans gekregen om deel te nemen aan een politie-eenheid dat zich richt op het bestrijden van terrorisme en georganiseerde misdaad. De eerste zaak waar ze voor in wordt gezet, is het onderzoek naar een mysterieuze moord op twee vrouwen. De vrouwen zijn beide gruwelijk verminkt en verbrand gevonden aan een rivier. Gaandeweg blijkt dat het niet zo maar moorden zijn, maar dat er gelinkt wordt naar mensensmokkelaars, waarbij de criminele netwerken alles en iedereen in de gaten houdt tijdens het onderzoek.

Dit boek verraste me en vanaf de eerste bladzijden,  die zich afspelen op het platteland van Nigeria, heeft het m’n aandacht. In een vlot tempo volgen de (vrij korte) hoofdstukken elkaar op. De meeste hoofdstukken spelen zich af in Karlstad, een hoofdstad in het landschap van Värmland (Zweden), waarbij er enkele keer een sprong in de tijd gemaakt wordt. Dat lijkt misschien verwarrend voor de lezer, maar is het totaal niet en geeft juist een extra dimensie aan het totale verhaal.

Om spoilers te voor komen wil ik niet te veel over het inhoudelijke verhaal kwijt. Wel wil ik benoemen dat ik het echt een knap staaltje werk vind om een harde werkelijkheid te vermengen met een enorm goed thrillerverhaal. Als je deze combi zo sterk kan neerzetten, dan heb je gewoon een geweldig debuut geschreven!

Hou je van sterke thrillers, met een pakkend einde, gruwelijke fragmenten, hard en rauw, met een onderliggende boodschap naar de vreselijke problematiek van mensensmokkelaars (en voodoo), dan is dit boek zeer treffend en een aanrader.

Beoordeling: 4/5 sterren