Akte van berouw – Chris Houtman

Chris Houtman was jarenlang werkzaam als eindredacteur en scenarioschrijver. Hij maakte onder meer de programma’s ‘Taxi’ en ‘Westside’. Daarnaast schreef en regisseerde hij verschillende theaterproducties op locatie en was betrokken bij historische festivals. Sinds 2016 legt hij zich volledig toe op zijn schrijverschap. Met een achtergrond gevormd door een roomse jeugd en een studie theologie weet Houtman met zijn debuut ‘Akte van berouw’ een indrukwekkend boek neer te zetten, die ik van Karakter Uitgevers mocht lezen en recenseren.

Jaap Hofhuis is pastor in Rome, maar wordt terug naar Nederland geroepen, omdat zijn vader op sterven ligt. De band tussen hem en z’n vader is moeizaam, waarbij op het sterfbed van z’n vader een geheim wordt onthuld over de misbruiken in de Rooms-Katholieke kerk, die de band tussen hen nog eens meer doet ontvlammen.

Gelijktijdig, in een andere verhaallijn, is Martin Hochstettler (commandant van de Zwitserse Garde) de persoon die er alles aan doet om de veiligheid van de paus te waarborgen. Nu blijkt dat er een aanslag gepleegd zal worden, doet hij er alles aan om de paus te beschermen, waarbij hij zijn eigen traumatische verleden soms flink aan de kant moet zetten om z’n taak goed te kunnen uitoefenen.

Akte van Berouw is zo’n intrigerend boek dat het moeilijk is om weg te leggen. De situaties volgen zich in rap tempo op, ieder hoofdstuk gebeurt er veel, ook de spanning blijft gedurende het hele boek heerlijk aanwezig. De twee verhaallijnen lopen prachtig in elkaar over en versterken elkaar naarmate het boek vordert. De verhalen spelen zich overigens niet alleen af in Italië (Rome) en Nederland (Castricum), maar gaan op een vlotte manier ook nog even door in Ethiopië, Guantánamo en Sierra Leone. De fragmenten die zich afspeelden in Rome spraken mij zelf erg aan, want na een bezoek aan Rome, een aantal jaar geleden, is het buitengewoon gaaf om de beschrijvingen van deze stad te lezen. De terrasjes die in het boek voor komen, de pleinen en natuurlijk het Vaticaan, dan komt het plots weer heel dichtbij.

De precieze informatie over het Vaticaan, over Opus Dei, over de Kerk der Friezen en over nog zoveel meer ‘aan de kerk gerelateerde zaken’, getuigen van een zeer grote kennis van de schrijver over dit onderwerp. Door de vlotte en boeiende manier van schrijven is deze kennis een flinke meerwaarde voor de lezer, want hierdoor is het toch werkelijk waar net alsof je deel uitmaakt van het verhaal. Knap gedaan!

Ik ben zelf een liefhebber van thrillers over het Vaticaan, maar ik weet zeker dat dit boek ook een zeer verslavend lees-effect zal hebben op andere lezers die houden van spanning, een prachtige verhaallijn met een mooie onderliggende boodschap. Chris Houtman heeft wat mij betreft een perfecte en ook nog eens, zeer actuele, thriller neer gezet. Een prachtige aanvulling voor je lijstje van boeken die gelezen moeten worden!

Beoordeling: 5/5 sterren