*Recept* Sinterklaascake

4cDe meiden hier in huis zijn gek op bakken, van koekjes tot cakejes en alles daar tussen in wat maar zoet is en versierd kan worden. Morgenmiddag, immers een (vrije!) woensdagmiddag, wil ik ook weer even de keuken in met ze. We maken deze keer, net als voorgaande jaren, de Sinterklaascake! Een basiscake met toevoegingen in Sinterklaas-style, dat ieder jaar erg geliefd is. Zowel bij de kids, als bij ons, als bij de juffen, de opa’s, de oma’s… Je snapt het, er moet natuurlijk wel gedeeld worden!

Wat heb je nodig?

3 eieren – 150 gram suiker – 150 gram bloem – 150 gram boter – snufje zout – 50 gram chocolade(letter) – 5 gram speculaas-/koekkruiden – handje kruidnootjes – scheutje likeur (bv safari)

En nu?

Verwarm de oven op 175 graden. Leg de kruidnootjes op een platte ondergrond en besprenkel ze licht met de likeur. Mix de eieren, de suiker, het zout en de koekkruiden zo’n 8 – 10 minuten in de keukenmachine, totdat het geheel super luchtig en licht van kleur is. Verwarm de boter in een pannetje, voeg dit toe en mix nog even door. Spatel dan de bloem er (voorzichtig!) doorheen. Tenslotte voeg je de gehakte chocolade en kruidnootjes toe.

Doe het beslag in een ingevet bakblik en zet ‘m voor 60 – 75 minuten in de oven. Iedere oven is anders, dus blijf er aan het einde wel even bij om de cake in de gaten te houden. Je kent het trucje met de satéprikker…

5c

Bakse! En natuurlijk, geniet van dit lekkere stukje Sinterklaascake!

3cOverigens is dit recept ook wel erg handig ná 5 december, als je op een vriendelijke manier van de Sintsnoeperij af wilt komen, de zogenaamde ‘restjescake’.

Rijksmuseum van Oudheden – Koninginnen van de Nijl

1Van 18 november 2016 t/m 17 april 2017 is er in het Rijksmuseum van Oudheden de indrukwekkende tentoonstelling ‘Koninginnen van de Nijl’ te zien. De tentoonstelling vertelt het bijzondere verhaal van de vrouwen van de farao’s. Er zijn maar liefst 350 Egyptische topstukken te bewonderen, waaronder de sarcofaag en grafgiften van de beroemde koningin Nefertari, uit het museo Egizio in Turijn.

Samen met een grote groep bezoekers staan we vóór 10u al voor de deur, dat geeft wel aan hoe populair deze nieuwe tentoonstelling is! Als we eenmaal naar binnen mogen, starten we op de eerste verdieping, daar waar dé tentoonstelling te zien is. Onze verwachtingen worden waar gemaakt. We zijn al snel verdiept in de mooie voorwerpen die we tegen komen. Eén van de mooiste graftombes van het oude Egypte is die van Koningin Nefertari, deze werd in 1904 ontdekt en is één van de blikvangers in het museum, waarbij de grafkamer op ware grootte is nagemaakt. In deze grafkamer is ook Osiris te zien, wat indruk maakt op mijn zoontje, omdat hij deze naam al eerder voorbij heeft zien komen in zijn lievelingsboeken van Dummie de Mummie. Nu krijgt het plots betekenis!

collage1xcSamen met de kostbare grafbeeldjes, amuletten en de resten van de sacrofaag van Nefertari krijgen we een goede indruk van de grootsheid van deze Koninginnen. Door het filmpje dat we zien, in dezelfde ruimte als de prachtige maquette, raken we geboeid door de grootte van zo’n grafkelder en alle betekenissen die bij de afgebeelde goden horen. Indrukwekkend!

4xc

Het Rijksmuseum van Oudheden is een leuk museum voor jong en oud, want er zitten heel veel interessante dingen bij. We hebben het graf van Koningin Nefertari gezien. Er zijn ook sarcofagen te vinden. En ze hebben het graf van Nefertari nagemaakt, dat ziet er indrukwekkend uit. Er wordt daar ook een filmpje gedraaid, dan kun je zien wat alles betekent. Ik heb ook geleerd wat het verschil is tussen een graf van een rijk iemand en van een arm iemand. Het museum is mooi. Een echte aanrader dus! (Dylano, 9 jaar)

Wil je meer info over de toegangsprijzen en openingstijden? Neem een kijkje op de website van het Rijksmuseum van Oudheden.

Rode sneeuw – Jørn Lier Horst

voorkantDe Scandinavische thrillerschrijver Jørn Lier Horst (1970) is de 2e best verkopende Noorse auteur. Het boek Rode Sneeuw, van uitgeverij AW Bruna, is het zevende deel van de William Wisting-serie. Het deel dat internationaal doorbrak, bekroond met de Noorse boekhandelsprijs en gepresenteerd wordt als eerste deel van het Wisting Kwartet. In Noorwegen werden al meer dan 1,5 miljoen exemplaren van zijn boeken verkocht.

“Het kustlandschap is die herfst in een dichte mist gehuld, van de vakantiehuisjes aan het loodgrijze water zijn de luiken gesloten. Ove Bakkerud is van plan om hier nog eenmaal een rustig weekend door te brengen voordat alles voor de winter wordt gesloten. Hij treft zijn huisje echter in chaos aan, alles is door inbrekers vernield. En in het naastgelegen huisje ligt een ernstig mishandelde, dode man.”

collage1c

Als lezer merk je niet dat Rode Sneeuw het zevende deel van een serie is en lijkt het een op zichzelf staand boek. De ontbrekende informatie uit de voorgaande delen staat netjes beschreven en na deze introductie kun je zonder iets te missen aan het verhaal beginnen. Sterker nog, waar je bij een ander boek wegwijs moet worden, de namen van de personen en hun relatie moet ontdekken, is dat door deze intro al voor jou als lezer beschreven. Ideaal!

dsc_0459xcRode Sneeuw is een politiethriller, dat vanaf het eerste hoofdstuk de aandacht van de lezer heeft. De schrijver Jørn Lier Horst werkte, voordat hij fulltime aan het schrijven begon, als hoofd van de recherche. En ja, dit merk je! De rode draad in deze misdaadroman is geld en drugs. Als ex-rechercheur kun je zoiets natuurlijk als geen ander goed en werkelijk beschrijven. Vooral de reis naar Litouwen geeft erg goed weer hoe het er aan toe gaat als misdaad het enige is wat telt.

 

In een heerlijk tempo (niet te langdradig, niet te veel poespas, gewoon lekker to-the-point) rol je als lezer door het boek. De hoofdstukken wisselen elkaar af tussen inspecteur William Wisting en zijn dochter Line, die als journalist in Oslo werkt. Beide paden kruisen zich regelmatig, waardoor een situatie van twee kanten belicht wordt.

collage2c

Horst gebruikt duidelijke taal, de gebeurtenissen zijn helder en als lezer word je overal in betrokken, zonder zelf passages te moeten invullen. De gebeurtenissen in en bij de vakantiehuisjes zijn toch wel het meest spannend, logisch, want dat is natuurlijk dé ideale omgeving voor enge geluiden, schaduwen, eenzaamheid in ‘the middle of nowhere’…  Als Line ’s avonds alleen in haar vaders vakantiehuisje zit, als er dode vogels in grote getallen op de grond gevonden worden, als er een onbekende auto op de parkeerplaats blijkt te staan, spannend!

schrijver

Kortom, ben je nieuwsgierig naar de boeken van ex-rechercheur Jørn Lier Horst?  Hou je van spannende, duidelijk beschreven, misdaadromans? Dan kan ik je dit boek van harte aanbevelen! Alvast veel leesplezier… (Rode Sneeuw is oa te koop bij bol.com, BLZ en Libris)

 

*Fotoshoot* Kinderfotografie

Een tijdje geleden kwamen Niels en Silvia in de studio in Alphen aan den Rijn. Ze hadden de Fotoshoot cadeau gekregen van ‘oma’ en mochten foto’s komen laten maken.

collage1c

Lieve dochter Quinty stond in de spotlight en gaf keurig haar mooiste glimlachjes en serieuze gezichtjes. Wat een schatje!

dsc_0023xc

Wil je meer info over een kindershoot?

www.christelahles.com

Tot shoots!

 

 

 

 

*Fotoshoot* Cakesmash

De studio in Alphen aan den Rijn is feestelijk ingericht, de smashcake staat klaar en de outfit is gekozen! Tijdens de mailwisseling voorafgaand aan de fotoshoot geef ik informatie, stuur de uitgebreide collectie van feestelijke outfits door en bepalen de klant en ik de hoofdkleur(en).

collage2cVandaag staat de mooie Kassidy in de spotlights. Over een paar weekjes wordt ze alweer één jaar en het afsluiten van dit eerste jaar wordt vandaag alvast gevierd met een feestelijke pre-party. Helemaal compleet met blauwe slagroom, zebra pakje met petticoat en veel plezier!

dsc_0045xc

Wil je meer info over een Cakesmash?

www.christelahles.com

Tot shoots!